Nasveti in vzdrževanje

     
 

 

Ko drsnik »slabo teče« po zadrgi

Drsnik, ki slabo teče in stežka odpira ali zapira zadrgo, lahko poškoduje zobce zadrge. V izogib temu na prednjo in zadnjo stran zobcev zadrge nanesite parafin ali silikonsko sredstvo EASY SLIDE ter nekajkrat previdno odprite in zaprite zadrgo, da se sredstvo za mazanje enakomerno razporedi po zobcih in omogoči boljšo drsnost.
In zapomnite si: nikoli ne odpirajte ali zapirajte zadrge »na silo«.

 

    

Tudi zadrgam izpadejo zobje

Zapiranje prenapolnjene torbice lahko povzroči takšno preobremenitev elementov zadrge, da kovinske zobce enostavno izpuli s traku zadrge. Škoda je v takem primeru nepopravljiva. Zato zaprite zadrgo šele takrat, ko ste približali obe polovici zadrge drugo k drugi in drsnik z lahkoto zapre zadrgo.
 

   

Ko drsnik »povozi« blago

Drsnik lahko pri odpiranju ali zapiranju zadrge zdrsne čez rob blaga na vašem oblačilu. Pravimo, da ujame ali povozi blago in se pri tem celo zagozdi. Ne rešujte problema »na silo«, saj to ponavadi situacijo le poslabša. Nežno potegnite drsnik nazaj, pri tem pa naravnavajte blago tako, da bo drsnik osvobodil blago po nekaj centimetrih.
Nikoli ne vlecite blaga izpod drsnika. Nemalokrat se zgodi, da zobci zadrge (predvsem tisti kovinski) poškodujejo ali celo strgajo blago. Osnovno pravilo pri reševanju problema ujetega blaga je: bodite kar se da nežni in potrpežljivi.
 

 

   

Oblačenje in slačenje

Počnite to samo pri popolnoma odpeti zadrgi. Če ima oblačilo gornji gumb, najprej zapnite gumb in šele nato zadrgo. Tako bo drsnik svoje delo opravil veliko enostavneje. Če zadrgo pustite napol zapeto, se lahko zaradi povečane obremenitve zobci zadrge ali drsnik poškodujejo in zadrga odpove.  To velja tudi pri čevljih, rokavicah in torbicah. Manj ko je obremenjena zadrga pri zapenjanju, dlje bo služila svojemu namenu.

 
SKRITE /NEVIDNE         160 C
SPIRALNE, KOVINSKE  160 C
BRIZGANE                      130 C
LAMINIRANE            NE LIKAJ!

Pritisk 1,5Kg, največ 10s.

   

Pravilno likanje in izbira temperature

Izbira pravilne temperature likanja ne velja samo za material, katerega likate, ampak tudi za zadrgo. Da se zadrga pri likanju ne bi poškodovala, je glede na materiale, iz katerih je zadrga narejena, potrebno upoštevati najvišje dovoljene temperature likanja.

Zadrgo pred likanjem vedno zaprite, ne glede na material jo pokrijte s kosom tkanine in nikoli ne likajte preko nezaščitenega drsnika zadrge!  Ta se zaradi direktnega kontakta z likalnikom hitro segreva, ohlaja pa se zaradi svoje mase  počasneje. Zadrga pod njim se zaradi daljše izpostavljenosti povišani temperaturi lahko poškoduje.
 

   

Vzdrževanje zadrg

Pred pranjem vedno zapnite gumbe, zaprite zadrge in blokirajte drsnike. Predvsem to velja za hlače iz jeansa. Tako preprečite poškodbe zadrge in ostalih stvari, katere se perejo istočasno. Močni alkalni detergenti in belila lahko raztopijo parafin ali olja, katera so bila nanesena na zobce zadrge za boljšo drsnost. Če drsnik zadrge po čiščenju ne drsi dobro, nanesite parafin ali uporabite EASYSLIDE - silikonski fluid v aplikatorju, ki ne pušča madežev. Zaprite zadrgo in s konico pisala večkrat potegnite čez zobce zadrge (levi in desni rob, zgoraj in spodaj), potem pa nekajkrat odprite in zaprite zadrgo, da se silikonsko olje enakomerno porazdeli po zobcih zadrge.
S sredstvom EASYSLIDE boste zmanjšali obrabo in podaljšali življenjsko dobo, predvsem pa bo uporaba zadrge lažja in enostavnejša.